Grattis Daniel på 19-årsdagen :o)


I dag när jag grattade Daniel så sa han
– Nu är det bara ett år kvar.
– Ett år kvar??? frågade jag undrande.
-Ja, till jag får gå på systemet!!
Hmm, är det verkligen något att trakta efter!!!!!! Försöker att minnas mig själv i den ålder. Ja, men visst var det stort. Jag minns att jag klev in på systemet i Kopparberg, med legget i fickan.
-Jasså, du har fyllt 20 nu Grattis, säger damen i kassan. Mor till en av mina vänner. Hmm, besvikelsen var stor. Jag VILLE ju visa legitimationet Mycket glad

Sen har vi ju det där med att ha åldern inne för att dricka över huvudtaget. I går var mellangrabben på fest. Konstigt nog så kände jag redan när han kom hem som hastigast, vid halv åtta tiden för att hämta skjorta och slips, att något var på gång. Vet inte ifall han druckit lite redan då men jag bara kände nått? Man känner sina barn rätt väl. Vid 22.45 kom samtalet.

-Hej, det är Micke. Kan du komma och hämta mig. Jag mår inte bra.
-Jaha, varför mår du inte bra då (frågade jag fast jag visste anledningen)
-Jag had druckit för mycket. Jag vill bara hem och sova!!!!!!!!

Visste att det inte gick någon buss förens vid 00.40.

-Var är du nu? frågade jag
-Vid ICA:n i Hovet.
-Ja, varken jag eller pappa kan hämta dig eftersom vi båda tog en öl till maten. Stanna kvar där så ska vi försöka fixa skjuts åt dig.

Förbannade mig över att jag tagit ölen till maten. Visst var det många timmar sen men på den punkten är jag benhård. Skulle ALDRIG tänka mig att sätta mig i bilen efter att tagit ens en öl. Efter ett tag fick vi (Fredrik) tag på Matildas syster föredetta pojkvän som precis råkade befinna sig i Lessebo och ställde upp på att hämta hem Micke. Fredde och Matilda följde med honom till Hovet.

Ringde Micke.
-Jag har ordnat skjuts.
-Förlåt mamma, vet att det var dumt gjort. Du får ge mig en smäll när jag kommer hem.
-Hmm, se bara till att vara vid ICA för de kommer straxt.
-Men vi måste hjälpa A…, för han är jätteful. Mamma det är rena kalabaliken här.
-Ta hand om A… men se nu till att DU är med i bilen hem!!!

När han väl var hemkommen så skällde jag inte. Vad hjälper det? Frågade vad han druckit (eftersom han INTE får något av mig) Jag drack 5 groggar. Jaha, det var ju väldigt lätt att uppskatta hans alkohol intag då (ironi) På mina groggar hade han inte blivit så full som han var. Han var inte redlös, sluddra inte men var märkbart påverkad. Han och Fredrik berättade, med hela kroppen till hjälp, hur full A… var. Micke berättade att J…. stannat kvar tills A…s föräldrar, som de ringde efter, kom. Bra att de tar vara på varandra i allafall.

Micke berättade att de varit på en fest och skulle dra till nästa och då hade han känt att han inte ville. Han kände att han druckit för mycket och ville hem. Tro nu inte att jag godtycker att han druckit sig berusad. Det gör jag definitivt inte. Han är 17 år (18 i mars nästa år) Jag har en otroligt respekt för alkohol. Har erfarenhet i alkoholens negativa verkningar från far, bror, syster. Jag tror att alkoholism följer med i arvet. Säger inte att man måste drabbas men jag tror att risken är större att drabbas ifall det dessutom ligger i släkten.

Jag vet inte ifall jag gör rätt att inte bestraffa hans beteende. Jag har talat om för honom att jag inte gillar att han druckit. Samtidigt sa jag att det var bra att han ringde hem och bröt självmant när han kände att han druckit för mycket. Jag tror inte att ifall jag (vi) ger honom utegångsförbud att det inte händer igen. Vill att han ska känna att han alltid kan ringa hem. Samtidigt känner jag att han kanske tycker att vi tycker det är okey eftersom vi inte ställer till en hel scen över det hela. Jag tror han inte gör det.

Vet ni, ibland tycker jag att man som förälder har ett jäkla stort ansvar. Man vill göra rätt och vill att det ska gå väl för dem. Men vad är egentligen rätt?? Ja, jag vet inte. Vet att jag en gång läste  en blogg av CW, om fostran. Det finns så många råd och rön. Jag vet att det jag skrivit om nu så kan jag känna att flera säkert tänker. Fyyy, vilken dålig fostran hon har. Medans andra tycker att de nog skulle gjort likadant. Flera tycker nog säkert att jag gör en höna av en fjäder, grabben är ju snart myndig och gör som han själv vill. Det finns säkert hur många åsikter som helst om detta. Det finns nog inget rätt eller fel bara man går efter sina egna erfarenheter och sunt förnuft. Alla föräldrar vill sina barn väl och man handlar utefter detta. Gör man rätt eller fel??, vem är den rätta att döma.

Ha en go lördags kväll / Eva-Lena

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Grattis Daniel på 19-årsdagen :o)

 1. Marie skriver:

  Ja du – gör man rätt eller fel??? Det viktiga är tror jag precis som du skriver att kunna ha en vettig dialog med sina ungdomar! Och att det finns ett förtroende! Förbud ger bara en massa smygande. Vilket jag personligen tycker är värre. Hellre veta än att det smusslas och smygs!
   
  Så antagligen är jag en lika dålig eller bra fostrare som du… Men vi är 2 i alla fall! 😉
  Kram på dig vännen!
  Marie

 2. CATWOMAN skriver:

  Jag tycker du har gjort rätt …. viktigt att betona ändå… han  ringde hem efter er… det är GULD.
  Det som hänt har hänt och det ska man inte älta mer… och jag tror din grabb vet att det var dumt gjort men han vågade ändå ringa… det tolkar jag som en bra relation… och han tog hand om sin kompis.
   
  Vad mer kan man begära… var stolt över grabben … han redan vet att du inte vill uppmuntra drickandet…men unga är som unga är… det ska provas så är det bara.
   
  Inte hjälper det med straff… bättre adå att prata om det … och det har du säkert gjort…
  jag har alltid sagt… " Det finns inget som är så farligt att ni inte berätta om det… " och det tror jag ungdomarna tycker om att höra… blir man arg är inte det hela världen.. sånt går över…
  Men visst är det en jobbig tid då det finns många faror… tror andra droger är ännu värre de finns överallt och det går inte att se på en person om de använder det eller inte… de mest välstädade håller även på med sänt.
  Kram på dig och du följ din egen inre känsla… så ordnar det sig i slutändan…. mer kan man inte göra.
  Kram på dig…..

 3. Ninni skriver:

  Ja, jag tycker du gjorde rätt! Det lönar sig inte så mkt att skälla och bli arg i den där situationen och killen är ju så pass stor att han kommer ändå att dricka OM han vill igen då det är bara nån månad tills han blir 18. Men han verkar va en klok kille ändå som ringer hem och känner när han behöver avbryta och nästa gång kanske han inte tar lika mkt ändå. Skönt att han och kompisen kom hem och att de inte lämnade varann i sticket! Kanon!

 4. Anne skriver:

  Att bestraffa har inte hjälp mig på något sätt, men
  konsekvenser av ett fel beteende fick mig till slut på rätt spår. Prata prata
  och upplys är vad som gäller. Själv blir jag alldeles kall när det gäller ungdomar
  och alkohol för det hör absolut inte ihop och ska överhuvudtaget inte behövas
  testas. Men så ser tyvärr verkligheten inte ut och då gäller det att få tillit
  till ungdomarna och förklara att konsekvenser blir det förr eller senare om man
  inte ser upp. I ett gäng av 20 ungdomar så trillar 2 av dom dit ordentligt och
  dom är värda ett så mycket bättre liv än ett liv med en massa konsekvenser av
  det alkoholen ställer till med.

   

  Jag är glad för din skulle att Micke vågar ringa hem, det
  hade jag aldrig vågat eller klarat av fast jag hade behövt den hjälpen så många
  gånger.

   

  Precis som du skriver så finns det många åsikter om detta
  och det är faktiskt skrämmande bara det för alkoholen ska inte höra festandet
  till och ska inte vara någonting man måste ha för att kunna umgås. Jag önskade
  att alla lärde sig att umgås och festa utan alkohol. Att våga vara sig själv
  och säga NEJ är någonting som många bör lära sig.

   

  Men tyvärr är vi vuxna inga bra förebilder och ungdomarna
  gör inte som vi säger utan dom gör som vi gör.Men jösses jag har inte tid att sitta här och skriva, måste rusa till jobbet :(Hälsa Micke att vill han ha en smäll så kan han få det av moster eller i alla fall få en liten lektion i alkoholen konsekvenser (jag anser mig vara expert). Alkoholen förstör liv och det är tufft att säga NEJ. Pussa nu Micke från mig, han vet ju att jag inte slår *ler*Kramar om er alla

   

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s